" />
Novinky a akcie e-mailom
Chcete od nás dostávať novinky priamo na váš e-mail?

Ozvem sa čo najskôr. Ďakujem

Táto stránka je chránená službou reCAPTCHA. Zistiť viac.
Informácie získané prostredníctvom Google reCAPTCHA podliehajú Pravidlám ochrany osobných údajov a Zmluvným podmienkam spoločnosti Google a používajú sa všeobecné bezpečnostné účely (nepoužívajú sa na prispôsobenú reklamu spoločnosti Google).

Potápačský prístroj

Úvod Články Funkčnosť vybaveniaPotápačský prístroj

Toto sú základné potreby na dýchanie a pobyt pod vodou:

BCD-krídlo-vyvažovacia vesta- jacket-kompenzátor vztlaku - jeden druh ale mnoho systémov

Automatika

Octopus

Meracie prístroje-manometer,hĺbkomer,kompas,komputer,počítač

Fľaša-hliníková , ocelová


Je to komplet ,ktorý potrebujete na pobyt pod vodou, krátkodobé nazretie do podvodnej ríše.

 

BCD

Kompenzátor vztlaku je vlastne výťah hore alebo dole -lajcky povedané. Keď ho na hladine nafúknete tak máte väčší vztlak ako voda takže plávete, ale ak ho vyfúknete padáte pod vodu. BCD sa rozdeluje podľa systému kde sa nafukuje a to:

Krídlo -iba vzadu a má železný backplate

BDC vesta tá sa nafukuje vzadu, ale pri vreckách po nafúknutí na hladine môže tlak vadiť pri dýchaní. Ale pri rekreačnom potápaní je to najlepšia a najlacnejšia volba. 

Polokrídlo -to sa nafukuje na ramenách a vzadu. Má inak urobenú záťaž aj backlate zadná časť na nosenie fliaš. 

 

Automatika-regulátor vzduchu

  • Aký je účel regulátora vzduchu?
  • Viete rozoznať nasledujúce súčasti regulátora?

Prvý stupeň

Druhý stupeň

Ochranný kryt

Tlačidlo vzduchovej sprchy

 

  • Ktoré je najdôležitejšie kritérium pre výber regulátora?
  • Ako oplachovať regulátor po použití?
  • Ktoré sú 3 pravidlá, ktoré musíte dodržať?

 

 

Účel: Regulátor vzduchu (pľúcna automatika) umožňuje používať vzduch z tlakovej fľaše. Znižuje vysoký tlak vzduchu z fľaše na úroveň okolitého tlaku vody a dodáva potápačovi vzduch len pri nádychu. Reguluje prívod vzduchu, preto sa označuje ako regulátor a robí to automaticky podľa toho, ako fungujú pľúca, preto pľúcna automatika. Technicky je to veľmi prepracovaný ventil otvárajúci sa iba pri nádychu.

 

Konštrukcia a vlastnosti: Moderné regulátory sú veľmi jednoduché a spoľahlivé zariadenia obsahujúce len niekoľko málo pohyblivých súčiastok. Majú dva stupne: prvý, ktorý zaisťuje pripojenie k tlakovej fľaši a druhý vybavený náustkom. Vysoký tlak vzduchu z fľaše sa postupne v obidvoch stupňoch znižuje.

Prvý stupeň reguluje vysoký tlak na stredotlak od 7 – 12 Barov.


Druhý stupeň tlak vzduchu ďalej reguluje na nižší až na úroveň okolitého tlaku. Hlavnou vlastnosťou regulátora je umožniť potápačovi ľahké dýchanie.

 

Všetky regulátory, bez ohľadu na značku a výrobcu, majú základnú štruktúru relatívne podobnú. Znalosť základných pojmov a funkcie regulátoru vám pomôže porozumieť ďalším výkladom o jeho použití.

 

Na nákrese sú znázornené základné časti druhého stupňa a jeho funkcia. Druhý stupeň sa podobá miske uzavretej gumovou membránou (obvykle zo silikónu). Ďalšími časťami sú výdychový ventil a nádychový ventil. Pri nádychu sa membrána prehne dovnútra, stlačí páčku a otvorí sa nádychový ventil. Tým sa do potápačových úst dostáva vzduch z tlakovej fľaše.

Po skončení nádychu sa ventil uzavrie a membrána sa dostane na pôvodné miesto.

Prívod vzduchu môžete kedykoľvek ovplyvniť i ručne stlačením membrány a páčky ventilu

(sprchy).

 

Pri výdychu sa otvorí výdychový ventil a vzduch prúdi z druhého stupňa von. Výdychový ventil je jednosmerný, takže okrem doby výdychu zostáva uzavretý, čím zabraňuje, aby sa do druhého stupňa dostala voda.

Regulátor, ktorý budete používať pri nácviku potápania v bazéne bude mať ešte niekoľko prídavných zariadení, ako sú manometer, hĺbkomer, kompas, octopus. Manometer vám ukazuje koľko máte ešte vo fľaši vzduchu. Hĺbkomer vám ukazuje aktuálnu hĺbku. Octopus – záložná automatika vám poslúži pri núdzi priateľa alebo vám. A kompas vás bezpečne dovedie k cieľu. Poslednou súčasťou je inflátorová hadica, ktorá slúži na dofukovanie kompenzátora vztlaku. Náhradný zdroj vzduchu uľahčuje situácie, keď sa musíte podeliť s iným potápačom. Rozoznáte ho ľahko podľa dlhšej hadice a žltej farby. O záložných zdrojoch si pohovoríme podrobnejšie v druhej časti a ich používanie si precvičíte pri prvom potápaní v bazéne.

 

Okrem týchto prídavných zariadení budete mať na automatike ešte stredotlakovú hadicu s konektorom na voľnom konci. Táto hadica sa pripojuje k nízkotlakému inflátoru kompenzátoru vztlaku. Pokiaľ používate suchý oblek, budete mať dve. Druhá sa pripojí k suchému obleku.

 

Octopus


Záložný druhý stupeň automatiky.

Je to presne to isté ako druhý stupeň automatiky o ktorej bolo hovorené hore.

Je žltej farby aby bol dobre vidieť. Pri potápaní slúži ako záložný stupeň a aj pomoc svojmu budimu. Dôležité je aby sa dal ľahko odopnúť alebo vytrhnúť ak treba.

 



Manometer

  • K čomu potrebuje potápač tlakomer (manometer)?
  • Aký typ si zvoliť na svoje potápanie?

 

Účel: Tlakomer tiež prezývaný menič množstva vzduchu vo fľaši, umožňuje potápačovi neustále kontrolovať množstvo vzduchu, ktoré vo fľaši je, podobne ako funguje palivomer ktorý, informuje vodiča o množstve paliva v nádrži. Naučíte sa používať tlakomer k správnemu rozvrhnutiu potápania, aby zostal čas bezpečne sa vrátiť na loď alebo breh ešte pred vyčerpaním zásoby vzduchu. Pretože nikto nechce, aby mu vzduch došiel pod vodou, je tlakomer, ako iste očakávate, povinnou súčasťou výstroje.

 

Je treba si pamätať, že tlakomer je pasívne zariadenie: aby vám mohol poslúžiť, musíte ho kontrolovať. Je preto dobré, keď si navyknete, často sa pozerať v priebehu potápania na tlakomer. S pribúdajúcou praxou si vytvoríte odhad spotreby vzduchu a nebudete musieť zásobu vzduchu kontrolovať tak často. Zatiaľ ju kontrolujte stále.

Lepšie je viac ako menej .

 

Hĺbkomer

Ukazovatel aktuálnej hĺbky a maximálnej hĺbky. Má dve ručičky. Je umiestnený na komzole alebo na zápästí ruky. Jedna ručička ukazuje aktuálnu hĺbku a druhá maximálnu hĺbku. Po potápaní sa dá vynulovať. 

 

Kompas

Potrebujete sa orientovať aj pod vodou- tak potrebujete kompas a vedomosti, ako sa používa.

Nosí sa na ruke alebo na konzole.

Potápačský počítač

Je zariadenie ktoré v sebe spája všetky prístroje v jeden celok. Meria tlak vo fľaši, ukazuje čas ,hĺbku, nasýtenie, bezdekompresný čas a ine dôležité ukazovatele. Moderné prístroje majú aj digitálny kompas, potápačský denník a prepojenie bezdrôtovo na počítač. Je to veľmi dôležitá súčasť výstroja. V terajšej dobe základný výstroj!

 

Fľaša

Fľaše a ventily fungujú spoločne, preto sa ich budeme učiť spoločne.

 

Účel: Aj nepotápač vie, že potápačská fľaša je kovová nádoba v tvare valca obsahujúca stlačený vzduch, ktorý potápač dýcha. Rovnaký jasný je účel ventilu, ktorým sa ovláda otváranie alebo zatváranie prívodu vzduchu z fľaše. Existujú rôzne druhy a typy fliaš a ventilov, ktoré slúžia k prevádzaniu týchto dvoch jednoduchých funkcií.

 

Konštrukcia a vlastnosti: Tlakové fľaše sa delia podľa kapacity, ktorá závisí na veľkosti a plniacom tlaku, pre ktorý sú vyrobené. Objem fľaše sa vyjadruje v kilogramoch alebo v litroch vodného objemu. Najbežnejšia veľkosť fliaš je 8, 10, 12, 15 litrov, ale existujú aj iné veľkosti. Štandardná fľaša o objeme 12 l obsahuje rovnaké množstvo vzduchu ako malá uzavretá miestnosť, ale stlačené do valcovitého priestoru o dĺžke 600 mm a priemeru 150mm.

Pretože vzduch je do fľaše plnený pod tlakom, i jeho tlak sa zvyšuje. Tlak vo fľaši môže byť i viac ako 320 Barov, ale najčastejšie sa pohybuje medzi 170 – 200 barmi.

 

Materiály: Tlakové fľaše sa vyrábajú z hliníka alebo ocele. Obidva typy podliehajú v každej krajine príslušným normám, obvykle stanovené vládnymi úradmi, ako je napríklad Slovenská norma, ČSN, DIN a iné ... Medzi tieto normy patrí aj povinnosť pravidelných tlakových skúšok, ktoré prevádzajú príslušné organizácie. Oceľ aj hliník sú materiály pre toto použitie vhodné, každý má svoje výhody aj nevýhody. Hliník lepšie odoláva korózii vo vlhkom prostredí a oceľová fľaša je ťažšia pri rovnakom objeme ako hliníková. 




 

Dýchací prístroj

Pred nasadením dýchacieho prístroja si zapnite ramenné popruhy kompenzátoru (ak ich má)

a rozopnite ľadvinový pás. Najbezpečnejšie a najľahšie si dýchací prístroj nasadíte, keď vám pomôže partner, ktorý vám ho podrží, akoby vám pomáhal do kabátu. Skôr ako vám partner fľašu pustí narovnajte všetky prekrútené pracky a popruhy, uvoľnite hadice alebo iné súčasti výstroje, ktoré popruhy náhodou pri navliekaní zovreli. Partner vám potom usadí prístroj na chrbát a pomôže upnúť ľadvinový pás.

Teraz sa predkloňte tak, aby popruhy neniesli váhu fľaše a celý prístroj vyrovnajte a upevnite-dotiahnite.

V tejto polohe je to omnoho ľahšie ako vo vzpriamenej polohe, keď sú popruhy úplne napnuté. Nakoniec skontrolujte, či sa pracka ľadvinového pásu otvára doľava.

Keď máte dýchací prístroj bezpečne upevnený, postavte sa a zaklonením hlavy skontrolujte výškové nastavenie fľaše. Ak sa môžete dotknúť hlavou ventilu je fľaša príliš vysoko.

Pretože nechcete, aby vám narážala do hlavy, je treba ju posunúť a upraviť výšku kompenzátoru na nej.

 

Kontakt

Igor Bohunský Potápač 

       Adámiho 24  

        84104 Bratislava

       Slovensko

      Zákaznícka linka: +421905229997

      E-mail: igorpotapac/zavinač/gmail.com 


 

 

 


Copyright 2018 - 2024 ©
5078a864b9b1b7d