" />
Novinky a akcie e-mailom
Chcete od nás dostávať novinky priamo na váš e-mail?

Ozvem sa čo najskôr. Ďakujem

Táto stránka je chránená službou reCAPTCHA. Zistiť viac.
Informácie získané prostredníctvom Google reCAPTCHA podliehajú Pravidlám ochrany osobných údajov a Zmluvným podmienkam spoločnosti Google a používajú sa všeobecné bezpečnostné účely (nepoužívajú sa na prispôsobenú reklamu spoločnosti Google).

Oblek, topánky,rukavice,záťažový opasok

Úvod Články Funkčnosť vybaveniaOblek, topánky,rukavice,záťažový opasok

Potápačské obleky


Keď budete skúmať krehké prostredie okolo koralových útesov, morské huby a ďalší život pod vodou bez ochrany potápačských oblekov, budete musieť byť opatrný. Musíte život pod vodou chrániť, dávať pozor nato, na čo siahate, aby ste uchránili podvodnú krajinu, ale aj seba pred odreninami a živočíchmi ktoré by vás mohli uštipnúť alebo napadnúť (nikdy nie náhodou, ale tým, že sa bránia).

S potápačským oblekom je tento dôvod k opatrnosti zbytočný. Môže to však znamenať nebezpečie pre vodné prostredie, keď nemáte na pamäti zvlášť jeho dobro. Človek síce asi úmyselne nekope do krehkých podvodných živočíchov, ani na nich nekľačí a nevráža do nich, ale v potápačskom obleku sa zvyšuje riziko, že tak urobí a ani o tom nevie. Majte na pamäti, že krehký dotyk môže poškodiť alebo dokonca zabiť živý organizmus. Keď ulomíte dvadsaťcentimetrový koral, zničili ste niečo, čo rástlo desať rokov.

 

  • Z ktorých dvoch dôvodov je treba pri potápaní používať potápačské obleky?
  • Ako potápača izolujú suché a ako mokré potápačské obleky?
  • Prečo musí mokrý oblek dobre priliehať?
  • Ktoré dve vlastnosti môže potápačský oblek stratiť s rastúcim tlakom vody v hĺbke?
  • Ktoré tri faktory musíme brať v úvahu pri výbere potápačského obleku?
  • Ktoré štyri postupy ošetrenia a starostlivosti o potápačský oblek poznáte?

 

V minulej časti sme sa učili o maskách, dýchacích trubiciach, plutvách, kompenzátoroch vztlaku, tlakových fľašiach, ventiloch, regulátoroch a manometroch. Pre začiatok to nie je zlé, ale asi vám je jasné, že to nie je všetko. Poďme sa pozrieť na potápačské obleky a doplnky, záťažové systémy, záložné zdroje vzduchu, potápačské nože, tašky a potápačské prístroje.

 

Účel: Potápačský oblek je dobre používať prakticky pri všetkých potápačských činnostiach a to z dvoch základných dôvodov: aby telesné straty boli čo najmenšie a na ochranu pred drobnými škrabancami, odreninami a poštípaním.

 

Typy oblekov: Môžete používať tri základné typy oblekov, pričom každý má iné charakteristiky ochrany: priliehavá kombinéza, mokrý oblek a suchý oblek.

 

Kombinézy – obvykle z farebnej lykry, nylonu alebo podobného materiálu, poskytujú ochranu pred odreninami a spálením slnkom. Neizolujú, preto sa používajú len v tropických vodách. Kombinézu si môžete obliecť, aby sa vám lepšie obliekal mokrý oblek, a bolo vám teplejšie. Kombinézy presne sedia na tele a dostanete ich kúpiť v jasných farbách a pekných vzoroch.

 

Mokré obleky – sú najviac rozšíreným typom potápačských oblekov. Dostanete ich v širokej škále strihov, vzorov a hrúbky a sú vhodné na izoláciu pred vodou o teplote od 10°C do 30°C.

Mokré obleky zmenšujú tepelné straty izolačnou vrstvou neoprénu, ktorá vám pokrýva kožu. Mokré obleky sa tak nazývajú preto, že ste pod nimi mokrý – voda sa do obleku dostáva otvormi pri zápästiach okolo krku a pri členkoch a zostáva uzavretá v priestore medzi kožou a oblekom.

Vaše telo rýchlo vodu ohreje a pokiaľ ju medzi telom a oblekom máte, strácate len telesné teplo, ktoré pozvoľne prestupuje materiálom mokrého obleku. Pokiaľ však voda do obleku vteká a vyteká z neho von, strácate omnoho viac tepla, ktoré pohlcuje pretekajúca voda. Preto musia mokré obleky tesne priliehať. Môžete si kúpiť mokré obleky v mnohých farbách, ktoré sa budú hodiť k ostatnej výstroji.

 

Suché obleky – izolujú viac ako mokré, pretože zostávate v suchu. Z oblekov používaných rekreačnými potápačmi poskytujú najväčšiu tepelnú ochranu a je značný rozdiel v tom, ako dlho sa v nich budete cítiť dobre pri teplotách okolo 18°C. Vo vode chladnejšej ako 10°C sú hlavným predpokladom príjemného potápania.

 

Pretože vzduch vedie teplo relatívne zle, suchý oblek udržuje organizmus v teple vďaka vrstve vzduchu a izolačnému materiálu, ktorý má charakter podobleku pod suchý oblek, alebo je z neho vyrobený sám. Na rozdiel od mokrého obleku, pri suchom obleku tepelné straty obmedzuje všetko, čo je medzi kožou a vodou. Ďalším rozdielom je, že suchý oblek je obvykle voľnejší.




Kukla


  • Prečo potrebujeme kuklu, ktoré sú tri základné typy kukiel?
  • Prečo nesmie potápačská kukla tesne priliehať?
  • Ktoré sú dva hlavné dôvody pre používanie potápačských rukavíc?
  • Ktoré sú tri dôvody pre použitie potápačských topánok počas potápania?

 

V chladnejších vodách – asi od 21°C potrebujete okrem tela chrániť aj hlavu, ruky a chodidlá. Ale aj v teplejšej vode a na ochranu pred poraneniami sa niektorí potápači chránia doplnkami potápačských oblekov – kuklou, rukavicami, topánkami.

 

Kukla: Až 75% telesného tepla môže odchádzať hlavou, pokiaľ ju dobre tepelne neizolujete.

Tá okrem toho poskytuje ochranu pred poranením. S mokrými a suchými oblekmi používanými rekreačnými potápačmi sa používa aj neoprénová kukla. Môžete si vybrať z rôznych hrúbok a s troch základných typov:

Kukly s golierom                     Kukly bez goliera                    Vesty s kuklou

Kukla s golierom je hlavná časť spojená s golierom, ktorý sa zastrčí pod vrchný diel mokrého obleku alebo pri suchých oblekoch do špeciálnej manžety. Na mokrom obleku golier pomáha utesniť oblek okolo krku a znížiť cirkuláciu vody. Suché obleky izoluje golier manžetu okolo krku, takže nevzniká odokryté miesto. Pre suché obleky s izolačnou krčnou manžetou sa používajú kukly bez goliera. Niektorý potápači používajú vestu s kuklou, ktorá poskytuje všetky výhody kukly s golierom a ďalšiu izoláciu pre celé horné telo.

Potápači žijúci v chladnejších oblastiach môžu namiesto samostatnej kukly zvoliť potápačský oblek s kuklou. Táto kombinácia existuje ako pri mokrých tak i pri suchých oblekov.

Vyberte si takú kuklu, ktorá vám dobre padne, ale nie príliš tesnú. Príliš tesná kukla vám môže stlačiť krčné tepny. V dôsledku toho poklesne tlak krvi v celom organizme a dôjde k spomaleniu tepovej frekvencie. To môže spôsobiť ľahkú malátnosť a ak si ju necháte dlho na hlave nasadenú, môžete padnúť do bezvedomia. Tesná kukla je nepohodlná, preto sa nepokúšajte mať kuklu na hlave za každú cenu. Kúpte si kuklu, ktorá bude dobre sedieť a bude pohodlná.



Rukavice


Rukavice: Holé ruky nie sú od prírody veľmi izolované, preto môžu byť zdrojom tepelných strát. Nechránené ruky môžu v chladnejších vodách znecitlivieť a stratiť cit. Potom sa ťažko ovláda výstroj a prevádza ďalšia činnosť nutná pre bezpečnosť. V teplejšej vode môžu ruky už po krátkej dobe zmäknúť, stanú sa zraniteľnými a môžu sa ľahko poškodiť porezaním, poškriabaním alebo uštipnutím.

 

Z tohto dôvodu si chráňte ruky pri každom ponore. V teplejších vodách môžete použiť neizolujúce rukavice vyrobené z kože alebo tenkého neoprénu. V mierne teplej vode rukavice k mokrému obleku, ktoré izolujú aj chránia. Vo veľmi chladnej vode sa používajú rukavice hrubé k mokrému obleku alebo suché rukavice k suchému obleku.

 

Uchovaj si cit v prstoch

Ruky si chráňte pri každom

potápaní. V teplejších vodách

použite neizolujúce rukavice

v mierne chladných                                                          

rukavice k mokrému obleku,

ktoré chránia aj izolujú .                                                   

 

Rukavice poskytujú ochranu. Nemyslite si, že nimi môžete siahať na všetko čo chcete. Môžete sa porezať i cez rukavice a váš dotyk môže poškodiť alebo poraniť vodný život. Riaďte sa zdravým rozumom, buďte opatrný a chráňte prostredie pod vodou.

 



Topánky na potápanie a vodné športy

 

 

Aj keď sa budete potápať iba v tropických vodách, možno si aj tak kúpite topánky k mokrému obleku a to z troch dôvodov:

                                                                        Hlavne pre teplo a izoláciu.

                                                                        Na ochranu pred poranením.

                                                                        Pre pohodlie.

Je dobré ich používať, ak má voda nižšiu teplotu ako 21°C, pri chôdzi do vody a z vody, a pretože môžete používať plutvy s otvorenou pätou a nastaviteľnými remienkami.

Tropické topánky sú vyrobené z neoprénu a majú polotuhé podrážky z gumy. Niektoré modely pokrývajú podrážky i pätu a špičku, aby sa chodidlo lepšie chránilo a dlhšie topánky vydržali. Niektoré sú vybavené postrannými zipsami, ktoré uľahčujú obúvanie.

Potápačské topánky sa vyrábajú vo veľkostiach ako bežné topánky alebo vo veľkostiach S, M, L, XL, XXL atď. Musia byť pohodlné – ani príliš veľké ani malé. Pri výbere vhodných topánok vám pomôže inštruktor alebo pracovníci potápačského strediska.

  

 

Obuj sa!

Typické topánky sú vyrobené z neoprénu a

majú polotuhú podrážku z gumy, ktoré sú

profilované pre priľnavosť a ochranu.



Záťažový opasok a systém záťaže


  • Ktoré dva typy záťažových systémov existujú?
  • Aká je najdôležitejšia vlastnosť každého záťažového systému?
  • Ako určíte, koľko záťaže pre daný ponor potrebujete?

 

Účel: Ak sa opýtate väčšiny ľudí, prečo si potápači berú pod vodu závažie, najčastejšia odpoveď bude, aby klesali na dno. Logická ale nesprávna. Ak ste ako väčšina ľudí na vodnej hladine, prirodzene plávate. Ak si oblečiete mokrý alebo suchý oblek, plávať budete celkom isto. Záťažový systém si budete dávať preto, aby ste mohli klesať – nie aby ste klesali. To nie je žiadna hra so slovami, ale potrebujete iba prekonať pozitívny výtlak, aby ste sa vôbec mohli začať potápať. Pokiaľ ste správne vyvážený, nebudete klesať ku dnu ako kameň.

 

Konštrukcia, vlastnosti a materiály. Poznáme dva typy záťažových systémov:

1. Záťažový opasok

2. Integrovaný záťažový systém


Spoločné majú, že používajú olovené závažia a majú rýchlo odopínaciu pracku, ktorú možno odopnúť jednou rukou v prípade núdze. Rýchlo rozopínatelná pracka je najdôležitejšia vlastnosť každého záťažového systému.

 

Záťažové opasky sú najstaršie systémy, ale sú spoľahlivé a stále ich potápači používajú viac ako iné systémy. Typický záťažový opasok je vyrobený s nylonového popruhu širokého 5 cm, na ktorý sa nasúvajú olová. Opasok končí rýchlo rozopínatelnou prackou. Jednotlivé typy sa od seba líšia materiálom alebo vreckami, ktoré umožňujú ľahšie nastavenie správnej hmotnosti. Niektoré opasky používajú pre väčšie pohodlie olovené broky, ktoré sa vkladajú do zvláštnych tašiek alebo do jednej veľkej, vždy presne podľa toho, akú zaťaž potrebujete.

Druhý typ je veľmi pohodlný, ale presná váha sa omnoho horšie nastavuje.

 

Záťažové systémy sú väčšinou integrované s kompenzátorom vztlaku, ale niektoré typy sú súčasťou zvláštnej postroje, ktorý sa nosí pod kompenzátorom. Jednotlivé systémy sa veľmi líšia, ale podobne ako opasky, majú pracky ovládané jednou rukou, aby sa závažia dali v prípade núdze ihneď odhodiť.

Pamätajte, že záťažové systémy je treba nasadzovať tak, aby im neprekážali iné súčasti výstroje, aby sa dala odopnúť pracka v prípade núdze. Všimnite si, že niektoré integrované záťažové systémy majú dve rýchlo rozopínatelné pracky – je to dobré pre prípad núdze, ak nechcete odhodiť všetky závažia.


Kontakt

Igor Bohunský Potápač 

       Adámiho 24  

        84104 Bratislava

       Slovensko

      Zákaznícka linka: +421905229997

      E-mail: igorpotapac/zavinač/gmail.com 


 

 

 


5078a864b9b1b7d