" />
Novinky a akcie e-mailom
Chcete od nás dostávať novinky priamo na váš e-mail?

Ozvem sa čo najskôr. Ďakujem

Táto stránka je chránená službou reCAPTCHA. Zistiť viac.
Informácie získané prostredníctvom Google reCAPTCHA podliehajú Pravidlám ochrany osobných údajov a Zmluvným podmienkam spoločnosti Google a používajú sa všeobecné bezpečnostné účely (nepoužívajú sa na prispôsobenú reklamu spoločnosti Google).

Maska, dýchacia trubica, plutvy,nožik.

Úvod Články Funkčnosť vybaveniaMaska, dýchacia trubica, plutvy,nožik.

ABC ako sa tomuto základnému vybaveniu hovorí , slúži na nádychové potápanie ale potrebujete ho v inej obdobe aj pri prístrojovom potápaní. Rozdelím vám tieto súčasti výstroja na druhy a rôzne použitie.

Začíname s potápaním.

 

Maska- okuliare na potápanie.

Základ je, aby ste videli pod vodnou hladinou. Odlišujú sa od plaveckých okuliarov tým, že majú zakrytý aj nos . Je to kvôli tomu, aby ste pri zostupe pod vodu mohli vyrovnať tlak v maske a aj v ušiach.

Potrebujete ju preto, že svetlo sa pod vodou chová inak ako vo vzduchu a ľudské oči sú zvyknuté na zaostrovanie podľa toho, ako sa svetlo chová vo vzduchu. Preto sa vo vode všetko rozplýva. Maska pred očami vytvára vzduchový priestor ktorý umožňuje očiam zaostrovať.

Rozlišujeme masky s malým vnútorným objemom na nádychové potápanie/rekreačné/ a freediving/ kto nevie čo to je, je to potápanie bez prístroja na nádych a má mnoho disciplín/a na prístrojové potápanie tiež poslúži .

Masky s veľkým vnútorným priestorom na prístrojové potápanie majú vynikajúci zorný uhol, a majú veľké predné sklo. 

Čo vplýva na výber masky - musí dobre sedieť, netlačiť a nemalo by do nej tiecť. Chyba začiatočníkov je tá že si masku vyberajú podľa farby alebo ako im sedí k plavkám alebo k imidžu. Treba vyskúšať viacero masiek každá inak sedí na tvári , má inak vytvarovanú lícnicu , tvar skiel, upínací machanizmus, materiál. Nezáleží však na cene masky ale na tom či vám bude slúžiť a nebude zatekať. Je veľa druhov aj farieb, veľkostí- detské, dámske, mužské, technické, skladacie. 

Typy: Dostať rôzne typy masiek najrôznejšieho prevedenia a tvarov od jednoduchých guľatých alebo oválnych až po moderné masky s malým objemom vnútorného priestoru a širokým výhľadom. Panoramatické masky majú naviac sklá i po stranách, čo zlepšuje periférne videnie. Väčšina masiek, z ktorých si budeme vyberať, sú nízkoprofilové masky ktoré majú uprostred časť na zakrytie nosa. Vďaka tomu je maska bližšie k tvári, preto má menší vnútorný objem a umožňuje širší výhľad. Mnohé novšie panoramatické masky majú nízky profil aj bočné sklá.

Tu si môžete svoju masku vybrať a zakúpiť: https://www.globdive.sk/kategoria/potapacske-vybavenie/masky/

 

 Dýcacia trubica-schnorchel.

Nezáleží na farbe, ako je tvarovaná ale na funkčnosti a kvalitnom náustku, ochrane proti striekajúcej vode a dĺžke ,vnútornom objeme. Pre deti sú trubice kratšie a hlavne majú menší vnútorný objem vzduchu. Aky sa nestalo,  že bude dieta dýchat ten istý vzduch čo sa nadýchlo a vydýchlo. To isté platí pri ženách aj mužoch. Správny výber je na prvom mieste. 

Účel: Potápači používajú tlakové fľaše so vzduchom a regulátor. Možno sa čudujete, prečo súčasťou základného vybavenia je aj dýchacia trubica (snorchel). Dýchacia trubica je dôležitá z niekoľkých dôvodov:

  1. Predovšetkým umožňuje potápačovi oddychovať na hladine alebo plávať s tvárou vo vode, keď pozoruje niečo pod vodnou hladinou, pričom nemíňa vzduch z fľaše.
  2. Pokiaľ sú vlny, môže sa vám dostať do úst trocha vody pokiaľ nemáte dýchaciu trubicu. Tá tomu zabraňuje tým, že vyčnieva dosť vysoko nad hladinu vody.
  3. Pokiaľ vám začne dochádzať vzduch a ste ďaleko od lodi alebo brehu, s dýchacou trubicou bude ľahšie doplávať späť, a pritom aj oddychovať s tvárou vo vode.

 

Pri potápaní bez prístroja s dýchacou trubicou môžete skúmať svet pod vodnou hladinou bez nutnosti prerušovať pozorovanie dvíhaním tváre nad vodu a nadýchnutím. Môžete zostať vo vode aj celý deň a podľa potreby oddychovať s tvárou vo vode. Keď budete musieť každú chvíľu dvíhať hlavu, aby ste sa nadýchli, skoro sa unavíte. Skúste to a uvidíte.

 

Konštrukcia: Všetky dýchacie trubice pre potápanie s prístrojom sú jednoduché zariadenia skladajúce sa z anatomicky tvarovaného náustku a trubice vedúcej nad hladinu. Existuje široká ponuka tvarov a konštrukčných riešení.

 

Vlastnosti: Vyberte si dýchaciu trubicu, s ktorou sa vám bude pohodlne dýchať. Aký bude kladený odpor pri dýchaní určujú tieto aspekty:

 1 . priemer (svetlosť)

  1. dĺžka
  2. tvar trubice

Správna dýchacia trubica by mala mať tieto vlastnosti:

  1. veľký priemer dýchacej trubice - nemalo by to byť, ako keď sa snažíte dýchať so slamkou od malinovky  čiže priemer od 1,5 do 2 cm
  2. Akurát dlhú trubicu – pokiaľ je trubica príliš dlhá vzduch sa v nej tak ľahko nevymieňa, preto dýchate väčšinu vzduchu, ktorý ste predtým vydýchli. Vhodná max. dĺžka je 43 cm
  3. Hladký, zaoblený tvar – trubica s ostrými ohybmi zvyšuje odpor pri dýchaní vzduchu.
  4. Väčšina dnes predávaných trubíc má tvar, ktorý kopíruje tvar hlavy, a preto pri pohybe hlavy pod vodou kladie minimálny odpor. Mnohé majú aj ventil uľahčujúci vyfukovanie nabranej vody. Niektoré majú aj ohybnú spodnú časť, vďaka ktorej sa náustok ľahko vyberá s úst, keď nie je práve potreba dýchať trubicou. Niektoré trubice majú na konci kryt, ktorý bráni vniknutiu vody do trubice. Všetky tieto vlastnosti sú príjemné, pokiaľ máte trubicu, s ktorou sa vám dobre dýcha.
  • Udržba a starostlivosť o dýchaciu trubicu:

  • Treba ju po použití opláchnuť sladkou vodou a nechať v chádku vysušiť
  • Vizuálne skontrolovať náustok a výdychové ventily či sú v poriadku ak nie vymeniť
  • Skontrolovať držiak dýchacej trubice keď ve zlý vymeniť

 

Tu si môžete dýchaciu trubicu kúpiť: https://www.globdive.sk/kategoria/potapacske-vybavenie/dychacia-trubica/

 

Plutvy:

  • Na čo potrebuje potápač plutvy?
  • Ktoré sú dva základné typy plutiev?
  • Ktoré konštrukčné prvky zlepšujú výkon plutiev?
  • Ako sa pripravujú nové plutvy k používaniu?
  • Podľa ktorých kritérií sa vyberá vhodný typ plutiev?

 

Účel: Plutvy majú veľkú plochu, umožňujúcu potápačovi za pomoci jeho silných svalov na nohe ľahký pohyb vo vode. Je to ďaleko účinnejšie než plávanie s pomocou rúk. Ale sú potápači, ktorý majú obmedzenú pohyblivosť nôh a tí používajú silu rúk so špeciálnymi plutvami na rukách. Všetky plutvy, hocijakej konštrukcie majú časť na zasunutie chodidiel -nôh a listy plutiev na poháňanie plavca dopredu.

Konštrukcia: Moderné plutvy sa vyrábajú v dvoch základných prevedeniach :

  • Otvorené plutvy s nastaviteľným remienkom cez pätu
  • Plutvy s uzavretou pätou (takzvané botičkové).

 

Väčšina potápačov používa a dáva prednosť otvoreným remienkovým plutvám, pretože sa dajú nasadiť na topánky potápačského obleku. Taktiež väčšina výkonných plutiev pre potápanie s prístrojom má otvorenú konštrukciu, ale sú aj výnimky. Uzatvoreným plutvám dávajú prednosť potápači v teplých vodách, či už s prístrojom alebo bez neho, pretože nepotrebujú topánky potápačského obleku.

 

Vlastnosti: Plutvy majú rôzne vlastnosti, predovšetkým ide o konštrukciu listu. Listy majú rebrovanie, ktoré zvyšujú tuhosť listu a zaisťujú vertikálnu stabilizáciu, otvory, ktoré znižujú odpor pri pohybe vo vode a zvyšujú výkon a kanáliky umožňujúce hladké obtekanie vody okolo plutiev. (Chvíle, keď sa náhodou nepotápate, sa dajú vyplniť debatami s ostatnými potápačmi o tom, ktorý typ je najvýkonnejší, ale skutočnosť je taká, že pokiaľ máte plutvy ktoré vám vyhovujú a sú akéhokoľvek typu, výkon plutiev bude zrovnateľný s ostatnými).

 

Materiály: Väčšina moderných plutiev má konštrukciu označovanú ako kompozitnú. To znamená, že topánky pre nohy a pätové pásiky sú z gumy(pohodlného materiálu) a list z vhodného typu plastu. Existujú, samozrejme, tiež nekompozitné plutvy, ktoré sú celé z gumy. Tie zostávajú populárne, aj keď ako materiál pre potápačskú výstroj už skoro vymizol. Plutvy z gumy sú trvanlivejšie a majú dobrú charakteristiku výkonu, preto ich potápači uprednostňujú. Potápači, ktorí volia kombinované materiály v konštrukcii to robia preto, lebo takéto plutvy sú ľahšie, účinnejšie potápača poháňajú a naviac sa vyrábajú v mnohých farebných prevedeniach. Kompozitné plutvy môžu ovplyvniť potápačov výtlak, pretože sú ľahšie ako gumené plutvy.

 

Výber a nákup: Výber typu plutiev závisí na vašej veľkosti, fyzických schopnostiach a taktiež na mieste, kde sa chcete potápať. Pokiaľ si chcete kúpiť plutvy s pätovým pásikom, musíte mať najskôr topánky mokrého obleku, aby ste si mohli plutvy vyskúšať. Nasaďte si topánky na nohu a obutý si nasaďte plutvu. Noha by sa do botičky mala zasunúť tak aby botka dosahovala až po členok – pokiaľ nedosahuje je treba vybrať väčšie číslo. Uzatvorené plutvy by mali sedieť pohodlne pevne. Pri skúšaní uzavretých plutiev pomáha navlhčiť si nohy, ľahšie sa obúvajú. Pre danú veľkosť plutiev platí, že čím väčší a tvrdší je list, tým viac sily budete musieť vynaložiť pri plávaní s týmito plutvami.

Vyberajte si plutvy s ohľadom na svoju veľkosť, fyzickú kondíciu a prostredie, kde chcete plutvy používať. Dôležitým kritériom je, aby dobre sedeli a boli pohodlné. Pokiaľ si nie ste istý svojim výberom, požiadajte o asistenciu inštruktora, zamestnanca potápačského strediska alebo letoviska.

Starostlivosť o plutvy: 

Po potápaní ich treba opláchnuť od slanej vody a uložit do tieňa aby sa pluvy nedeformovali. Nepokladajte na ne iné ťažké vybavenie tiež sa môžu znehodnotiť. Aj v aute ich nenechávajte iba tak pri okne je tam vysoká teplota a tým sa funkcia a materiál zničia.Inak plutvy pri správnom používaní vydržia veľa rokov. 

Odkaz Plutvy: https://www.globdive.sk/kategoria/potapacske-vybavenie/plutvy-boticka/

https://www.globdive.sk/kategoria/potapacske-vybavenie/plutvy-remienok/

 

Nôž na potápanie:

  • Na čo potrebuje potápač potápačský nôž alebo nástroj?
  • Ktoré tri vlastnosti máme braťdo úvahy pri výbere potápačského noža alebo nástroja?

 

Účel: Potápačský nôž alebo nástroj je praktický a potápač ho má vždy mať po ruke pre bezpečnosť a pohodlie. Okrem použitia na rezanie je možné s týmto nástrojom merať, tĺcť,

páčiť, pilovať, vždy za predpokladu, že nepoškodzujete život pod vodou. Potápačský nôž nie je zbraň. V niektorých oblastiach je používanie potápačského noža zakázané alebo obmedzované, prípadne zakázané predávať.

 

Konštrukcia, vlastnosti a materiály: Môžete si vybrať z veľkého množstva potápačských nožov líšiacich sa hlavne materiálom, veľkosťou a vlastnosťami. Od bežných nožov sa odlišujú hlavne materiálom, z ktorého sú vyrobené, tvarom čepele a rukoväte. Potápačský nôž má spĺňať tri požiadavky:      

1. vyrobený z nehrdzavejúcej oceli (alebo titanu)

  1. nabrúsený hladko a mať zúbkové ostrie (pílkovú časť)
  2. mať vlastné púzdro

 

Výber a nákup: Okrem uvedených troch základných vlastností berte do úvahy tvar púzdra a umiestnenie noža (na vnútornej strane lýtka, na ramene, na konzole). Je dobre poznať a vedieť, že v niektorých krajinách je nutné mať na držanie noža povolenie.

 

Údržba a starostlivosť: Väčšinou sú potápačské nože vyrobené z nehrdzavejúcej oceli. Hrdzavejú aj napriek tomu. Preto po každom použití nôž opláchnite sladkou vodou a podľa potreby naostrite a vyčistite. Je možné si kúpiť kvalitnejšie nože z titanu, ktoré vyžadujú menej údržby.

 

Ďalšie potrebné príslušenstvo je Ochranný oblek, Topánky, rukavice, kukla a záťažový opasok.

V Ďalšom článku sa budem venovať týmto druhom vybavenia- čítajte ďajej!

Tu si môžete kúpiť ňôž na potápanie: https://www.globdive.sk/kategoria/potapacske-vybavenie/noze/

 

Kontakt

Igor Bohunský Potápač 

       Adámiho 24  

        84104 Bratislava

       Slovensko

      Zákaznícka linka: +421905229997

      E-mail: igorpotapac/zavinač/gmail.com 


 

 

 


5078a864b9b1b7d